Als je eindelijk jouw droomhuis hebt gevonden wil je natuurlijk zo snel mogelijk verhuizen. Maar voor dat het mogelijk is om je spullen in te pakken, moet er eerst het een en ander geregeld worden. Zo moet je eerst zorgen dat je een bod kunt doen. Om eigenaar te worden van een nieuwe woning moet je vervolgens alles nog laten vastleggen bij een notaris. We helpen je stap voor stap door dit proces heen.
1. Hypotheek advies
Op zoek gaan naar een nieuwe woning kan erg spannend en leuk zijn. Echter is het wel belangrijk dat je weet in welke categorie huizen je kunt gaan zoeken. Voordat je op zoek gaat naar een droomhuis voor jou, is het handig om voor een advies gesprek langs te gaan bij een hypotheek adviseur. Een hypotheek adviseur kan je helpen om een berekening te maken en je adviseren in bepaalde keuzes.
2. Op zoek naar je droomhuis
Als je na een advies gesprek weet wat je kunt besteden aan een woning dan weet je naar welke prijscategorie je kunt gaan kijken. Je kunt contact opnemen met een makelaar en je wensen vermelden of je gaat zelf op zoek naar een woning waar jij enthousiast van wordt. De zoektocht naar een droomhuis kan lang duren maar kan ook erg snel vlotten.
Als je een woning hebt gevonden waar je graag zou willen wonen dan kun je een bezichtiging plannen. Een afspraak voor een bezichtiging kun je plannen bij de makelaar waaronder het huis geadverteerd staat.
3. Een bod doen
Eenmaal een bezichtiging gehad en ben je helemaal verliefd? Dan kun je ervoor kiezen om een bod uit te brengen. Zorg wel dat je deze keuze goed overweegt. En zorg ook dat je een bod doet naar waarde van de woning. Soms kan er na het eerste bod wat je gedaan hebt nog een tegenbod komen. Wees hierop voorbereid en zorg dat je ook hiervoor de juiste adviseur achter je hebt staan.
4. Koopakte ondertekenen
Als de verkoper jouw bod heeft geaccepteerd is het bijna zover! Je kunt dan een tijdelijk koopcontract tekenen. Dit betekent dat beide partijen het eens zijn over de prijs voor de woning en beide verder willen met de (ver)koop van de woning. In een tijdelijke koopcontract staan een aantal afspraken wat betreft de koop.
5. Hypotheek afsluiten
Als je een tijdelijk koopcontract ondertekend hebt is het van belang om een hypotheek af te sluiten. Een hypotheek afsluiten doe je niet zomaar. Er komt wel het een en ander bij kijken. Zorg dus dat je middels een hypotheek adviseur weet waar je mee bezig bent. Voordat je een hypotheek kunt afsluiten moet er een taxatierapport opgesteld zijn waarin de waarde van een woning wordt vastgelegd.
6. Notaris
Als bovenstaande punten allemaal achter de rug zijn is het tijd om alles officieel te maken. Om vast te leggen dat jij de nieuwe eigenaar wordt van de woning moet je naar de notaris. De notaris controleert het tijdelijke koopcontract en zal eventuele problemen onderzoeken en uitlichten. Hier zal je een akte van levering tekenen.
Op zoek naar een notaris? VWZ notarissen is een betrouwbare partij om de koop van jouw droomhuis vast te leggen.