Read Time:2 Minute, 40 Second

Een constructieberekening laten maken is iets waar je in de praktijk bij het bouwen of verbouwen van een woning altijd rekening mee moet houden. In bepaalde gevallen geldt hiervoor zelfs een wettelijke verplichting. Dat is altijd het geval wanneer er een omgevingsvergunning dient te worden aangevraagd. Ook wanneer een constructieberekening uitvoeren niet is vereist kan er worden vastgesteld dat het toch nog altijd een absolute aanrader kan zijn om ze te laten uitvoeren. Dit omdat je voor wat de stabiliteit van je woning betreft absoluut niets aan het toeval over zal willen laten. Wil je hier nu graag meer over te weten komen? Dan moet je zeker en vast snel verder lezen!

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een constructieberekening laten maken?

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een pand heeft betrekking tot de stabiliteit waarover ze beschikt. Op het moment dat deze stabiliteit in het gedrang komt is het zomaar mogelijk dat je geconfronteerd kan worden met een behoorlijk stevige kost. Een constructieberekening laten maken zorgt er in de praktijk voor dat er kan worden voorkomen dat er problemen optreden met betrekking tot de stabiliteit. Je kan immers rekenen op het inzicht en de expertise van een echte expert. Het mag dus met andere woorden duidelijk zijn, indien jij ook graag niets aan het toeval over wenst te laten is het laten uitvoeren van een constructieberekening altijd een absolute aanrader.

Wanneer is zo’n constructieberekening laten maken verplicht?

Het is lang niet altijd mogelijk voor de eigenaar om zomaar zelf te bepalen of er al dan niet een constructieberekening dient te worden uitgevoerd. In bepaalde gevallen is een constructieberekening laten maken immers bij wet verplicht. Dat is altijd het geval wanneer er een omgevingsvergunning is vereist. Is er voor de geplande bouw of verbouwing dus met andere woorden sprake van een vergunningplicht? Dan zal je tot de conclusie komen dat het een absolute noodzaak is om daarvoor een constructieberekening uit te laten voeren. Dat is dus onder meer het geval bij het laten realiseren van een aanbouw of een opbouw, maar ook bij het plaatsen of laten wegnemen van één van de dragende onderdelen van de woning.

Met welke kosten dien je rekening te houden?

Het hoeft wellicht niet benadrukt te worden dat een constructieberekening laten maken in de praktijk altijd gepaard gaat met bepaalde kosten. Hoeveel deze kosten bedragen is afhankelijk van het soort verbouwing waar de berekening voor dient te worden uitgevoerd. Wat dit betreft kan er in de praktijk dan onder meer worden gedacht aan bijvoorbeeld de onderstaande opties:

  • 250 à 500 euro bij de realisatie van een aanbouw;
  • 75 & 400 euro bij de realisatie van een balkon;
  • 150 à 500 euro bij de realisatie van een carport; 
  • 125 à 500 euro bij de realisatie van een dakkapel;

Bovenstaande zijn uiteraard slechts enkele voorbeelden. Wil je graag een beroep doen op een constructeur bij de realisatie van een volledige woningbouw of verbouwing? In dat geval kan je er rekening mee houden dat de constructeur ongeveer 1 à 2 procent zal kosten van de totale verbouwkosten. Het is dan ook aangeraden om hier rekening mee te houden in je budgettering. Laat dus direct jouw aanbouw berekening laten uitvoeren!

Previous post Kozijn: waar moet ik op letten?
Next post Duurzame kunststof gevelbekleding voor je woning