Read Time:3 Minute, 21 Second

Kozijnen vormen een essentieel onderdeel van een huis. Ga jij verbouwen of zijn jouw huidige kozijnen toe aan vervanging? Dan kan de keuze tussen kunststof kozijnen of houten kozijnen een wereld van verschil maken in duurzaamheid, energiezuinigheid en zelfs veiligheid. Wil je meer weten over waarom je beter kunt kiezen voor kunststof kozijnen ten opzichte van houten kozijnen? We vertellen je er alles over in dit artikel. Zo maak jij uiteindelijk zelf de juiste keuze!

Ontzettend duurzaam

Kunststof kozijnen zijn behoorlijk duurzaam want hebben een levensduur van minstens 50 jaar en nog langer als je er goed voor zorgt. En dan valt het ook nog eens reuze mee, want sommige kunststof kozijnen gaan tot wel 70 jaar mee! Het grote voordeel hierbij is dat je waarschijnlijk maar één keer in je leven kozijnen hoeft aan te schaffen. Kunststof kozijnen met het VKG Keurmerk worden daarnaast geproduceerd volgens strenge milieueisen. Het gebruikte materiaal is splintervrij en slijtvast, waardoor er geen microplastics in het milieu komen. De oude kozijnen zorgen niet voor afval maar dienen als grondstof voor nieuwe kozijnen. 

Laag in onderhoud 

Kunststof kozijnen blinken niet alleen uit in duurzaamheid doordat ze bestand zijn tegen weersinvloeden, rot en schimmel, ze zijn ook nog eens zeer onderhoudsarm. In tegenstelling tot houten kozijnen vereisen ze zelfs zeer weinig onderhoud. Eens in de vijf jaar schilderen – wat vaak schadelijke stoffen bevat – is dan ook een vereiste. Het verminderde onderhoud betekent niet alleen tijdsbesparing, maar ook een langere levensduur van de kozijnen, wat resulteert in kostenbesparingen op de lange termijn. Ongeveer twee keer per jaar schoonmaken is vaak al voldoende om de kozijnen in een goede staat te houden. Een fluitje van een cent dus. 

Uitstekende isolatie

Een van de belangrijkste voordelen van kunststof kozijnen is hun uitstekende isolatie. Hoe meer luchtkamers een kozijn bevat, hoe beter de isolatie van een kozijn is. Daarnaast speelt ook de beglazing een belangrijke rol bij goede isolatie. Kunststof kozijnen in combinatie met HR++ glas zorgen voor een zeer goede isolatie. Een houten kozijn werkt, wat betekent dat het krimpt en uitzet bij temperatuurverschillen. Door te kiezen voor kunststof kozijnen kan de energie-efficiëntie van een woning worden verbeterd, wat resulteert in lagere stookkosten en een verhoogd comfortniveau voor iedereen in huis. 

Erg goed beveiligd

Veiligheid is een essentiële factor bij het kiezen van kozijnen voor een woning. Kunststof kozijnen bieden een hoger niveau van veiligheid en beveiliging dan houten kozijnen. Ze worden vaak geleverd met versterkt glas, meerpuntsvergrendeling systemen en interne stalen verstevigingen, die inbraakpogingen helpen voorkomen. Door te kiezen voor kunststof kozijnen kunnen bewoners met een gerust hart genieten van een veiligere woonomgeving, met houten kozijnen kunnen we die zekerheid helaas niet garanderen. Meer weten over de veiligheid van kunststof kozijnen? Klik hier voor meer informatie

Veelzijdig in design

Naast hun functionele voordelen bieden kunstof kozijnen ook diverse mogelijkheden op het gebied van design en veelzijdigheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en afwerkingen, waardoor ze naadloos kunnen worden geïntegreerd in verschillende architecturale ontwerpen en bij de persoonlijke smaak van de bewoners passen. Bovendien bieden kunststof kozijnen de mogelijkheid om een houtnerftextuur na te bootsen, waardoor ze er mooi uitzien en de warme uitstraling van hout kunnen behouden, zonder de nadelen die hout met zich meebrengt.

Maak jij de juiste keuze?

Na het bespreken van de voordelen van kunststof kozijnen ten opzichte van houten kozijnen kunnen we concluderen dat kunststof kozijnen de betere keuze zijn voor jouw woning. De duurzaamheid en het lage onderhoud van kunststof kozijnen zorgen voor een langere levensduur en kostenbesparingen op de lange termijn. Daarnaast bieden kunststof kozijnen uitstekende energie-efficiëntie, waardoor ze bijdragen aan een lagere energierekening en een verhoogd comfort in huis. De geluidsisolerende eigenschappen van kunststof kozijnen zorgen voor een rustige leefomgeving, zelfs in lawaaierige omgeving. Bovendien bieden ze een hoger niveau van veiligheid en beveiliging, wat de gemoedsrust van iedereen in huis vergroot. Tot slot bieden kunststof kozijnen diverse designmogelijkheden en veelzijdigheid, waardoor ze passen bij verschillende bouwstijlen en persoonlijke voorkeuren.

Previous post Dit is er nodig voor goede flexwerkplekken
Next post Een airco in huis is fijner dan je denkt