Read Time:2 Minute, 31 Second

Slaap jij op je zij, op je rug of op je buik? De lighouding is één van de zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een hoofdkussen. Merendeel van de mensen kiest ervoor om veel tijd in het uitkiezen van een bed en matras te steken. Aan het hoofdkussen wordt in de meeste gevallen nog weinig aandacht besteedt. Dat is zonde, want zonder goed kussen zal je nachtrust nooit optimaal zijn. Vooral als je last hebt van lichamelijke klachten, is het belangrijk dat je een goed kussen hebt. Ben jij benieuwd waar je op moet letten bij het bestellen van een hoofdkussen? Dat lees je hieronder.

Een kussen voorkomt nekklachten

Bestel je een goed hoofdkussen, dan helpt deze om nekklachten te voorkomen. Een kussen zorgt namelijk voor ondersteuning van de hals- en nekwervels. Als je kussen geen optimale ondersteuning biedt, kan dit tot nekklachten leiden. Wat voor ondersteuning het kussen dan precies moet bieden? Dat is weer afhankelijk van de omstandigheden. Het beste hoofdkussen voor de buikslaper ziet er anders uit dan het beste kussen voor de rugslaper. Er zijn bovendien nog andere factoren die een rol spelen.

De eigenschappen van je matras

Bij het kiezen van een hoofdkussen is het ook verstandig om rekening te houden met je matras. De hardheid van het matras bepaalt bijvoorbeeld hoe dik het kussen mag zijn. Heb je een zacht matras waar je vrij ver in wegzakt? Dan volstaat een dunner kussen. Als het matras harder is, kun je juist beter voor een dik hoofdkussen kiezen.

Een hoofdkussen dat bij je slaaphouding past

De meeste mensen hebben een bepaalde slaaphouding die ze over het algemeen aannemen. De ene persoon slaapt op zijn rug, de ander op zijn zij of buik. Dit zal wellicht niet iedere nacht hetzelfde zijn, maar het is wél verstandig om een kussen te kiezen op basis van je standaard slaaphouding.

 Als je op de rug slaapt, dan is een kussen van gemiddelde dikte en stevigheid over het algemeen de beste keuze. De buikslaper hanteert over het algemeen niet de beste slaaphouding. Het slapen op de buik kan namelijk voor druk op de wervels zorgen. Slaap je toch op de buik, dan kun je het best voor een zo dun mogelijk kussen kiezen. Zo beperk je de druk die op je wervels komt te staan.

 Slaap je, zoals de meeste mensen, op je zij? Dan is het aan te raden om voor een stevig kussen te kiezen. Probeer de ruimte tussen je nek en schouderblad zoveel mogelijk op te vullen voor een optimale slaaphouding. Belangrijk is om niet te vergeten om rekening te houden met de mate waarop je wegzakt in je matras.

Zo nu en dan dien je het hoofdkussen te vervangen

Om de zoveel tijd zal je een kussen moeten vervangen. Kies daarom voor een kussen dat goed te wassen is of vervang je kussen om de zoveel jaar. Is jouw kussen niet goed uit te wassen? Vervang het kussen dan ongeveer iedere drie jaar. 

Previous post Verhuizen naar een bovenwoning
Next post Stap voor stap de inrichting van een leefruimte onder handen nemen