Read Time:2 Minute, 21 Second

Het opruimen en schoonmaken van je huis is een verplichting, die de meeste mensen graag overslaan. Toch moet het gebeuren. Hoe zorg jij dat jouw huis goed schoon blijft en hoe vaak moet je bepaalde schoonmaaktaken doen? Dat lees je in dit artikel.

 

Schoonmaken van de badkamer

In de badkamer is het extra belangrijk dat het goed geventileerd wordt. Door het warme water ontstaat er waterdamp of stoom. Hierdoor groeien er sneller schimmels en bacteriën. Zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand als je aan het douchen bent of in bad zit. Nadat je klaar bent laat je het ventilatiesysteem nog minimaal 15 minuten aanstaan. Als je een klepraampje hebt zet je deze op een kier. Als er nog steeds veel vocht in je badkamer is kan je ook de deur even open laten staan. In de badkamer ontstaat er ook snel kalkaanslag. Je voorkomt dit door de douchedeur, spiegel, kranen en tegels na het douchen droog te maken met een raamwisser of droogdoek. Door alles in je badkamer een vaste plek te geven blijft het goed opgeruimd. Hierdoor wordt je badkamer ook minder snel vies. Toiletmeubelen moeten minimaal een keer per week schoongemaakt worden. Als je met meer dan twee mensen woont moet dit nog vaker. Als je zelf ook hygiënischer wilt zijn kan je jezelf schoonmaken met bidets. Dit is schoner dan alleen toiletpapier gebruiken. Een bidet moet je goed schoonmaken, omdat er anders bacteriën ontstaan. Je desinfecteert minimaal twee keer per week de bidet.

 

Schoonmaken van de keuken

Als je keuken niet goed schoon is kan dit grote gevolgen hebben. Doordat je eten bereidt in de keuken kan dit besmet worden met bacteriën. Dit kan leiden tot een voedselvergiftiging. Je houdt jouw keuken schoon door dagelijks de hand-, vaat- en/of theedoek te vervangen. Je houdt rauw vlees apart van andere producten. Daarnaast leeg je op tijd de afvalbak. Maak ook elke dag het aanrechtblad schoon. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks de vaat weg te werken. In de keuken is het ook belangrijk om goed te ventileren. Dit doe je door het gebruik van een afzuigkap en/of het raam dagelijks open te zetten. Stofzuig en dweil ook regelmatig in de keuken. Het klinkt logisch, maar was je handen altijd voordat je gaat koken. Let ook op dat de producten die je gebruikt nog houdbaar zijn. Controleer altijd de tgt-datum en tht-datum. Als een product met een verstreken tht-datum nog goed ruikt, smaakt en eruit ziet kan je het nog gebruiken. Een product dat een verstreken tgt-datum heeft moet je altijd weggooien.

 

Merk je dat het je niet lukt om alles goed bij te houden? Vraag dan hulp aan je huisgenoot of huur iemand in om je te helpen. Zo voorkom je dat je steeds meer achterloopt op het schoonmaken.

Previous post 2 keukens die je eens moet proberen
Next post Geen tijd om te koken? Maak deze gerechten!