Read Time:2 Minute, 15 Second

Heb je weinig inspiratie wat je kunt koken? Betrap jij jezelf er steeds op dat je dezelfde gerechten bereid? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je over een aantal keukens die je echt eens moet proberen. Zo heb jij na het lezen van dit artikel weer volop gerechten die je kunt uitproberen.

 

De Iraanse keuken

De Iraanse keuken bestaat uit Arabische gerechten. Iran was vroeger onderdeel van Perzië.

Hierdoor wordt de Iraanse keuken ook wel de Perzische keuken genoemd. Veel gerechten bestaan uit een combinatie van rijst met kip, vis of rundvlees. Daarnaast wordt het gerecht aangevuld met noten, kruiden en groenten. Er wordt ook vaak fruit bij het avondeten gebruikt zoals rozijnen, abrikozen en granaatappels. Bij veel middag- en avondeten wordt er yoghurt gegeten. Tijdens de lunch wordt er ook warm gegeten met bijvoorbeeld platte broden. In de gerechten worden er veel kruiden gebruikt. De meeste gerechten zijn niet pittig. Brood en rijst zijn vast onderdeel van de maaltijd. Soms wordt dit allebei gebruikt. In de Iraanse keuken worden er veel dikke soepen en stoofpotten gemaakt. Een bekend gerecht is bijvoorbeeld Khoresht. Dit is een stoofpot met Iraanse rijst. Een ander bekend gerecht is plov. Dit is een witte rijst met vlees en/of groenten. De recepten kan je vegetarisch maken door het vlees of vis te vervangen door een vegetarische vleesvervanger.

 

De Indiaanse keuken

De Indiaanse keuken staat bekend als een keuken met veel vegetarische gerechten. Bekende gerechten zijn onder andere Curry en Tandoori. In plaats van vis of vlees worden er veel peulvruchten gebruikt in de gerechten, zoals in dal. Dit is een gerecht van peulvruchten, zoals bonen, erwten en linzen. Daarnaast worden er veel zuivelproducten gebruikt zoals ghurt (volle yoghurt) en paneer (verse kaas). In de Indiaanse keuken wordt er veel rijst gegeten. Er worden ook diverse soorten broodsoorten gebruikt, zoals paratha, idli, nan en chappati. Regelmatig wordt een gerecht geserveerd met rijst én brood. Snacks uit de Indiaanse keuken zijn onder andere Pakora’s en Samosa’s. Pakora is vlees of groenten met kruiden in kikkererwtendeeg gedoopt en gefrituurd. Samosa is groenten met kruiden in een deeg. Dit is in een driehoekige vorm gevouwen en gefrituurd. Een ander bekend gerecht is roti, wat ook in andere landen wordt gegeten zoals Sri Lanka en Pakistan. Roti wordt ook veel gegeten in Suriname. Een bekend Indiaans drankje is mango lassi. Dit is gemaakt van mango en yoghurt.

 

Wist je dat door het gebruiken van goede pannen je maaltijden smaakvoller worden? Hierdoor kan je namelijk beter koken. Een keramische pannenset verkleint bijvoorbeeld de kans dat je eten aanbrand en blijft plakken in de pan. Met keramische koekenpannen kan je ook rotivellen goed bakken.

Previous post De vloer die bij jou past
Next post Zo houd jij jouw huis hygiënisch