Read Time:1 Minute, 51 Second

Iedereen weet min of meer wel wat een architect doet. Hij of zij ontwerpt gebouwen en zorgt er ook voor dat ze zo ontworpen zijn dat ze functioneel en veilig zijn. Maar wanneer je geen projectontwikkelaar bent heb je dan een architect nodig?

Je bent in principe niet verplicht om een architect in te schakelen. Echter is het wel heel erg handig en soms ook essentieel om ene architect in te schakelen. Met name wanneer je een woning gaat bouwen of grondig gaat verbouwen is het aan te raden om een architect in te schakelen.

Architect bij het bouwen van een woning

Bij nagenoeg iedere nieuwbouw van een woning wordt er een architect bij betrokken.

Projectbouw

Veel nieuwe woningen worden door een projectontwikkelaar neergezet. In dit geval is de architect al betrokken voordat je de woning kunt kopen. Als particulier hoef je dus ook de architect niet meer in te schakelen. Je kunt wel te maken krijgen met de architect op het moment dat je vragen of wijzigingen hebt.

Kavel

In sommige gevallen kun je ook een woning zelf laten bouwen op een vrije kavel. Je bepaalt dan zelf hoe de woning er uit komt te zien. Echter heb je wel te maken met allerlei voorschriften, wet- en regelgeving. Soms zijn er ook aanvullende eisen voor de bouw van de woning door degene die de kavel heeft uitgegeven (de gemeente vaak). Denk hierbij aan hoogte, kleur van de stenen tot aan energielabels aan toe. Een architect vertaald jouw wensen naar een plan dat voldoet aan de eisen die er door anderen aan de bouw worden gesteld. Daarnaast kan de architect je helpen bij het verkrijgen van de gevraagde vergunningen. Ten slotte kan een architect de bouw begeleiden zodat er op correcte wijze invulling wordt gegeven aan de gemaakt plannen.

Architect inschakelen bij de verbouwing van een huis

Je kunt niet “zomaar” ieder huis gaan verbouwen. In veel gevallen dien je een vergunning aan te vragen. Voor het indienen van een vergunning gelden allerlei eisen. Zo dienen er bijvoorbeeld bouwtekeningen aanwezig te zijn en sterkte berekeningen.

Kortom een architect kan je goed helpen met praktische zaken maar ook op creatief gebied staat hij of zij zeker zijn mannetje.

 

 

Previous post De essentie van deurbeslag in een woning
Next post Welke klassieke interieurstijlen zijn nog trendy in 2022?