Read Time:2 Minute, 53 Second

Er zijn allerlei soorten vloeren om uit te kiezen. Je hebt gietvloeren, parket vloeren, en nog veel meer. Zelf heb ik een gietvloer in mijn huis in Almelo. In deze blog gaan we het hebben over laminaat. Voor welke ruimte in je huis je laminaat wilt uitzoeken, je zult merken dat er ontzettend veel keuze is. Een vloer als deze is gemaakt van geperst hout, met een stevige toplaag waar een print op is gedrukt. Dit is in veel gevallen een houtprint, waardoor laminaat vergeleken wordt met een houten vloer. Er bestaan echter ook laminaatvloeren in effen kleuren zoals wit, grijs of zelfs zwart. Deze zien er ontzettend chic uit, en doen het heel goed in minimalistische en moderne interieurs. De meeste mensen kiezen echter voor laminaat met een houtprint, want dat ziet er heel gezellig en sfeervol uit.

 

Laminaatvloer voor de woonkamer

Als je laminaat gaat kopen is het belangrijk om de ruimte waarvoor het bestemd is in gedachten te houden. In de woonkamer loop je namelijk veel meer dan in de slaapkamer. De toplaag moet daar dus van betere kwaliteit zijn dan in de slaapkamer, want hij slijt simpelweg sneller. Bespaar dus liever niet op een laminaatvloer voor in de woonkamer, zeker niet als jullie met meerdere mensen in één huis wonen. In de slaapkamer kun je prima een wat goedkopere variant neerleggen, want daar is veel minder doorloop en dus slijt de vloer niet zo snel.

 

Welke ondervloer kies je voor laminaat?

Wat voor soort je ook kiest, het is belangrijk dat je er de juiste ondervloer onder legt. Als je niet weet welke je moet kiezen dan kun je dat natuurlijk vragen in de winkel waar je deze vloer koopt. Laminaat kopen met een ondervloer is natuurlijk duurder dan zonder, maar je kunt het simpelweg niet leggen zonder ondervloer. Dit dempt namelijk het geluid als je erop loopt, en het egaliseert de ondergrond. Het hangt van het type ondergrond af hoe dik de ondervloer moet zijn. Hoe meer oneffenheden er in zitten, hoe dikker de ondervloer moet zijn. Wat zo’n ondervloer ook doet is het dempen van het geluid naar beneden toe, oftewel naar de verdieping die onder deze laminaatvloer ligt. Als je dit legt op de begane grond, heb je wat dat betreft geen demping nodig voor verdiepingen eronder, want er zit over het algemeen geen niets onder. Op een eerste of tweede verdieping (of zelfs hoger) moet je wel voor een goede demping naar beneden zorgen. Zeker als je in een appartementencomplex woont is dit heel belangrijk, en zelfs verplicht! Je mag immers je buren niet lastig vallen met het geluid van je vloer.

 

Laminaat zelf leggen of laten leggen?

Veel mensen die nieuw laminaat kopen bij Tegels en Laminaat vragen zich af of ze dat zelf kunnen leggen of dat ze dat perse moeten laten doen. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe handig je bent, en hoe ingewikkeld de ruimte is waar je het in moet leggen. Als de ruimte bijvoorbeeld heel veel gekke hoeken heeft en je moet veel planken precies op maat zagen, dan is het beter om laminaat te laten leggen door een expert. Je zou er zelf anders veel te lang mee bezig zijn, en dan gebeurt het niet zo netjes als wanneer je iemand in zou huren. Houd je wel van een uitdaging? Probeer het dan gewoon zelf. Als het niet lukt kun je altijd nog iemand anders inschakelen.

 

Previous post Waarom kiezen voor een vlizotrap?
Next post De beste vacature bouw vind je zo