Read Time:2 Minute, 4 Second

Helaas komen woningbranden op bijna dagelijkse basis voor! We spreken dan over kleine woningbranden tot grote branden met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn we voorstander van de gezegde: voorkomen is beter dan genezen. Met dat in ons achterhoofd hebben wij deze blog dan ook geschreven. Met een scherpe blik kijken we dan ook naar de top 3, zodat woningbranden voorkomen kunnen worden!

Stoken

De gedoodverfde winnaar is het stoken van en met de haard. Branden die door het stoken zijn veroorzaakt komen vaak voor door onoplettendheid van de gebruiker zelf. Even snel de haard aansteken met spiritus in plaats van met een aanmaakblokje, om maar een voorbeeld te noemen. Ook is de haard vaak het probleem voor schoorsteenbranden. Dit komt weer vaak door achterstallig onderhouden van de schoorsteen en of haard. Het zijn allemaal redenen die te voorkomen vallen, natuurlijk zullen er uitzonderingen tussen zitten.

Elektriciteit

Ook een CV-ketel of de meterkast zijn gevoelige plekken waar brand kan ontstaan. Dit kan komen door kortsluiting of het niet gebruiken van de juiste materialen. Elektra kopen mag dan ook niet onderschat worden. Gebruik kwalitatieve materialen om zo doende de kansen op brandgevaar te minimaliseren. Eveneens sta je sterker in je schoenen met kwalitatieve materialen bij de verzekeraar, dan met achterstallige materialen. Eveneens komen we dan weer terug op de gezegde: voorkomen is beter dan genezen!

Elektrische apparaten

Ja steeds vaker zijn elektrische apparaten de daders van woningbranden. Bij het gebruik- en het opladen van elektrische apparaten worden zij warm. Dit in combinatie met een stoffige ruimte of verkeerdere ondergrond zorgt het ervoor dat woningbranden steeds vaker door elektrische apparaten voorkomen.

Het is dan ook aan te raden om elektrische apparaten uit te zetten als ze niet gebruikt worden, dus ook niet op stand-by. Maak vervolgens je elektrische apparaten regelmatig schoon. Stof is namelijk brandgevoelig en zorgt al snel voor gevaarlijke situaties. Om een voorbeeld te noemen, stof in een föhn kan al brand veroorzaken.

Het moge dan ook duidelijk zijn dat brandgevaarlijke situaties op de loer liggen en ze vaak worden veroorzaakt door onoplettendheid of achterstallig onderhoudt. Het is dan zonde als er brand ontstaat door deze redenen. Afhankelijk van de grootte van de brand kan het financieel en emotioneel een hele zware periode zijn, je zult je dan helemaal schuldig voelen als je het kon voorkomen. Wij hebben dat onze blog jou weer eventjes op scherp heeft gezet. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan al heel snel grote gevolgen hebben!

Previous post Een nieuwe bijkeuken inrichten
Next post Waarom zonnepanelen laten installeren?