Read Time:2 Minute, 12 Second

Heb je een nieuw huis gekocht en wil je er een nieuwe vloer in leggen? Of ben je je oude vloer zat en is het tijd voor een nieuwe? Dan kan het lastig zijn om een keuze te maken. Er zijn namelijk verschillende soorten vloeren die allemaal weer over unieke kenmerken beschikken. In dit artikel gaan we drie soorten vloeren voor in de woonkamer bespreken: hout, woonkamer tegels en tapijt. Van deze drie verschillende soorten vloeren hebben we de voor en nadelen op een rij gezet. Zo kan je hopelijk tot een goede, weloverwogen keuze komen voor jouw nieuwe vloer. 

Hout

Een houten vloer is misschien wel het meest populair van alle soorten vloeren. Eikenhout is de meest gebruikte houtsoort bij een houten vloer. Een houten vloer straalt warmte uit en de nerven en knoesten zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Je kunt de houten planken in rechte lijnen laten leggen, maar tegenwoordig worden de planken vaak in een visgraatmotief gelegd. Een nadeel van een houten vloer is dat het veel onderhoud nodig heeft. Je moet periodiek de planken schuren en lakken. Andere nadelen zijn dat een houten vloer vrij prijzig is en dat het niet goed met een vloerverwarming is te combineren. Ook kan de vloer door verschillen in temperatuur krimpen of uitzetten. 

Tegels

Naast in de keuken of badkamer, zijn tegelvloeren ook geschikt voor in de woonkamer. Een groot voordeel van tegels is dat ze slijtvast zijn en ze een lange levensduur hebben. Daarnaast zijn tegelvloeren in oneindig veel uitvoeringen beschikbaar. De grootte van de tegels kan namelijk variëren, maar ook de kleur en het design. Nog een voordeel is dat vloerverwarming goed met een tegelvloer is te combineren. Een nadeel van tegelvloeren is dat ze iets minder comfortabel zijn dan andere soorten vloeren. Verder kan er in de loop van de tijd vuil ophopen in de voegen, wat lastig is schoon te maken. Dit maakt een tegelvloer minder hygiënisch dan andere vloeren. 

Tapijt

Een andere optie voor een vloer in de woonkamer is tapijt. Tapijt heeft een beetje een ouderwets imago, maar het is weer een comeback aan het maken. Een voordeel van tapijt is dat het heel comfortabel is. Het voelt zacht en warm aan onder de voeten. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende kleuren, materialen en dessins. Een nadeel is het hygiënische aspect, omdat stof en vuil zich kunnen ophopen tussen het tapijt. Het is ook lastiger schoon te maken dan bijvoorbeeld een houten of tegelvloer. Een ander nadeel is dat de levensduur van een tapijtvloer relatief kort is. Gebruikssporen zijn sneller aanwezig op het tapijt, waardoor je tapijt na enige jaren moet vervangen.

Previous post De best mogelijke slaapkamer voor jou
Next post Tips voor het verbouwen van je badkamer: Alles wat je moet weten