Read Time:3 Minute, 55 Second

Het is misschien niet praktisch voor je oudere familielid om naar huis te verhuizen, vooral als hij of zij thuiszorg ontvangt, in plaats van te verhuizen naar woonzorg of beschermd wonen. Er zijn echter genoeg dingen die je kunt doen om de treden en trappen rond hun huis veiliger te maken, zodat de kans op ongelukken afneemt.

Sommige trappen zijn gevaarlijker dan andere, dus neem de tijd om alle treden en trappen rond het huis van je geliefde te onderzoeken, om te zien of eenvoudige verbeteringen een verschil kunnen maken voor hun veiligheid.

Veranderingen aanbrengen aan trappen met open treden

Trappen met open treden zijn bijzonder gevaarlijk, omdat ze het oog bedriegen en verwarring kunnen veroorzaken, vooral bij dementerenden. Het is misschien niet praktisch of handig om een trap volledig te vervangen, maar het eenvoudigweg inbinden van trappen met open treden kan een groot verschil maken voor de veiligheid van de trap.

Voeg leuningen toe

De meeste trappen hebben een leuning of leuning aan één kant, maar voor ouderen die onvast ter been zijn, bieden leuningen aan beide kanten van de trap extra steun.

Zorg ervoor dat leuningen comfortabel en stevig zijn, en op een maat die comfortabel in de hand van je oudere familielid past. De spijlen moeten op ellebooghoogte stevig aan de muur bevestigd zijn om maximale steun te bieden. Test of ze het lichaamsgewicht van een volwassene kunnen dragen zonder los te komen van de muur of paal. Laat de leuning zo mogelijk iets verder doorlopen dan de lengte van de trap, voor optimale veiligheid.

Tip: Antislip rubber trap strip zwart

Verbeter de verlichting

Schemerige of donkere trappen wachten op ongelukken, vooral voor ouderen met een beperkt gezichtsvermogen, dus zorg voor voldoende verlichting. Huur een elektricien in om lichtschakelaars boven en onder aan de trap te installeren, om je geliefde aan te moedigen ze naar behoefte aan en uit te zetten.

De wens om geld te besparen kan ertoe leiden dat veel oudere mensen proberen de trap in het donker te nemen, in plaats van voortdurend een lamp te laten branden. Zorg ervoor dat het gezichtsvermogen van je familielid regelmatig wordt gecontroleerd en dat de lenzen op sterkte worden gehouden, zodat hij of zij duidelijk kan zien waar hij of zij trapt.

Geschikte trapbekleding

Oud en versleten traptapijt vormt een gevaar voor uitglijden en struikelen, dus vervang het door nieuw, antislip tapijt, en laat het leggen door een gekwalificeerde tapijtverkoper. Het kan nuttig zijn om met antisliptape in felle kleuren de traptreden te markeren, vooral de bovenste en onderste treden van een trap, waar de meeste ongelukken gebeuren.

Gevaren verwijderen

Vloerkleden mogen nooit dicht bij een trap worden gelegd, omdat ze het risico op struikelen en vallen vergroten. Controleer trappen en treden op mogelijke gevaren, zoals meubilair in de buurt waardoor je dierbare zou kunnen struikelen. Idealiter is de route naar een trap duidelijk, goed verlicht en overzichtelijk.

Geschikt schoeisel

Als je geliefde mobiliteitsproblemen heeft, kan het juiste schoeisel helpen, omdat het uitstekende grip en steun voor de voeten biedt. Oude of versleten schoenen en slippers moeten worden weggegooid en vervangen door stevig en praktisch schoeisel met een antislipzool.

Technieken voor trapveiligheid

Misschien moet je tijd besteden om je oudere familielid technieken aan te leren om veiliger met de trap om te gaan. Hoogwaardige thuiszorgbureaus, zoals die welke dementiezorg aanbieden, zorgen voor verzorgers die ondersteuning kunnen bieden bij de meeste trappen. Toch is het de moeite waard om af en toe de tijd te nemen om de trapveiligheid te bespreken, zodat de boodschap wordt onthouden en begrepen.

Moedig je dierbare aan om de trap langzaam te nemen en zich op één trede tegelijk te concentreren. Proberen te haasten zal vrijwel zeker uiteindelijk tot een ongeluk leiden, dus wees geduldig en benadruk het belang van tijd nemen voor elke trede.

Uitgelicht: antislip trap wit

Je moet extra voorzichtig zijn als je dierbare een mobiliteitshulpmiddel gebruikt, zoals een wandelstok, die bij verkeerd gebruik een extra gevaar kan worden in plaats van een hulpmiddel.

Je dierbare kan baat hebben bij een bezoek van een fysiotherapeut, die hem of haar veiliger manieren kan aanleren om trappen te nemen, vooral als hij of zij een beroerte heeft gehad of symptomen van dementie vertoont, die zijn of haar dieptewaarneming kunnen beïnvloeden, waardoor trappen nog gevaarlijker voor hem of haar worden.

Traphulpmiddelen

Er zijn speciale traphulpmiddelen verkrijgbaar die de hoogte van elke trede op een trap effectief kunnen verlagen. Het hulpmiddel bestaat uit een wandelstok die aan een grote platte doos is bevestigd en biedt een stabiele steun halverwege elke trede.

Na verloop van tijd kan het de moeite waard zijn te investeren in een speciale traplift, waarmee je dierbare gemakkelijker dan ooit zelfstandig een trap kan nemen.

Previous post Waar komt de klok vandaan?
Next post De vele voordelen van houten vloeren