Read Time:1 Minute, 55 Second

Dubbel glas is een van de meest voorkomende soorten glas dat wordt gebruikt in moderne woningen. Het biedt tal van voordelen, zoals warmte-isolatie, geluidsisolatie en energiebesparing. Helaas kan dubbel glas lek raken, wat kan leiden tot verminderde prestaties en andere problemen. In deze blog zullen we bespreken hoe lek dubbel glas ontstaat en hoe je het kunt herkennen.

Hoe ontstaat lek dubbel glas?

Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten die worden gescheiden door een ruimte die is gevuld met gas, meestal argon of krypton. Deze ruimte wordt afgesloten met een speciale afdichting om luchtlekkage te voorkomen. Lek dubbel glas ontstaat wanneer deze afdichting beschadigd raakt of verslechtert, waardoor vocht in de ruimte tussen de glasplaten kan binnendringen.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van lek dubbel glas, waaronder:

  • Veroudering: Na verloop van tijd kunnen de afdichtingen verslechteren en barsten of scheuren vertonen, waardoor vocht kan binnendringen.
  • Schade: Fysieke schade aan het glas of de afdichtingen kan lekkage veroorzaken.
  • Slechte installatie: Als het dubbele glas niet correct is geïnstalleerd, kan dit ook leiden tot luchtlekkage en uiteindelijk tot lek dubbel glas.

Hoe herken je lek dubbel glas?

Er zijn verschillende tekenen die kunnen wijzen op lek dubbel glas, waaronder:

  1. Condensatie tussen de glasplaten: Dit is het meest voorkomende teken van lek dubbel glas. Condensatie ontstaat wanneer vocht in de ruimte tussen de glasplaten komt en daar blijft zitten. Dit kan leiden tot een beslagen uitstraling en soms zelfs waterdruppels tussen het glas.
  2. Verminderde isolatie: Lek dubbel glas kan de isolatie-eigenschappen van het glas aanzienlijk verminderen. Dit kan leiden tot hogere energierekeningen en een minder comfortabele leefomgeving.
  3. Verkleuring van het glas: Als er vocht in het glas komt, kan dit leiden tot verkleuring van het glas. Dit kan variëren van een lichte waas tot een donkere, permanente vlek.
  4. Barsten of scheuren: Als het lek dubbel glas onbehandeld blijft, kan het uiteindelijk barsten of scheuren vertonen. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral als het glas zich in de buurt van een deur of raam bevindt.

Als je denkt dat je lek dubbel glas hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Dit kan variëren van het vervangen van de afdichting tot het volledig vervangen van het dubbele glas. Neem contact op met een professional, zoals Condensys, voor advies.

Previous post De verschillende toepassingen van PVC-vloeren
Next post De voordelen van poortautomatisering