Bij duurzaam wonen denken we al snel aan isoleren en zonne-energie. Een duurzame oplossing die vaak wordt vergeten is de pelletkachel. Nog lang niet iedereen heeft van een pelletkachel gehoord. De kachel is dan ook nog maar net aan zijn opmars begonnen. Een pelletkachel is een elektrische eenheid die op een gecontroleerde manier zogenoemde pellets verbrand. Pellets zijn samengeperste korrels die worden gemaakt van kleine stukjes gerecycled hout en samengeperst zaagsel. De pelletkachel is de laatste jaren steeds efficiënter geworden. Dit in combinatie met de duurzame korrels waar de kachel op “draait” maakt het een duurzaam alternatief voor de centrale verwarming.
Verschillende soorten pelletkachels
Er zijn eigelijk maar twee soorten pelletkachels. De eerste soort is de hydraulische pelletkachel, deze kachel wordt aangesloten op de centrale verwarmingsinstallatie. Deze kachel zorgt er net als je CV-ketel voor dat je huis wordt verwarmd. Dit type kachel heeft een bijzonder hoog rendement van 88 tot 91%. De andere soort is de “sfeer pelletkachel”. Deze is net als een ouderwetse gaskachel makkelijk in elke ruimte te plaatsen. Dit type wordt vaak geplaatst om sfeer en warmte in een bepaalde ruimte te brengen. Het rendement is net als de andere kachel zeer hoog, namelijk 84%. Dit is een stuk hoger dan het gemiddelde rendement van een houtkachel (53%).
De duurzame brandstof van de pelletkachel
Zoals hierboven al vernoemd draaien alle pelletkachels op houtpellets. Houtpellets zijn kleine samengeperste korrels die worden gemaakt uit restafvalhout. De houtpellets worden onder zeer hoge druk tegen elkaar aangeperst en geven bijna geen geur en vuil af. Gecertificeerde houtkorrels worden alleen gemaakt van restafval, er worden dus geen bestaande bomen voor gekapt. Dit maakt de brandstof voor de kachel zo duurzaam.
Hoe werkt de pelletkachel?
De gehele werking van de kachel is vrij complex. Deze moet goed worden afgesteld voordat die optimaal functioneert. Zodra de kachel goed is afgesteld weet de kachel precies wanneer die weer een kleine hoeveelheid pellets moet geven. De kachel verbrand dus alleen pellets om de ingestelde temperatuur te kunnen handhaven. Dit maakt de kachel een stuk efficiënter dan een traditionele houtkachel.